Τι είναι το φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in ;
Το zero feed in αφορά σε ένα on-grid φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής (ιδιοκατανάλωσης) όπως και στη περίπτωση του net metering, διαφέρει στο ότι το zero feed in σχεδιάζεται ώστε η ενέργεια που παράγεται να μην εγχέεται στο δίκτυο προς ενεργειακό συμψηφισμό όπως συμβαίνει στην περίπτωση του net metering, για το λόγο αυτό μπορεί να αναφέρεται και ως φωτοβολταϊκό σύστημα χωρίς έγχυση ενέργειας στο δίκτυο ή φωτοβολταϊκό μηδενικής έγχυσης.
Αποτελεί ιδανική λύση για την μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο οικιακών όσο και επαγγελματικών καταναλωτών σε περιοχές όπου το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί «κορεσμένο», όπως στη περίπτωση της Ρόδου.
Εναλλακτικά μπορεί να αναφέρεται ως zero export φωτοβολταϊκό σύστημα ή export limitation φωτοβολταϊκό σύστημα ή ακόμα και υβριδικό φωτοβολταϊκό σύστημα λόγω του ότι συνήθως συνδυάζεται με μπαταριές και λειτουργεί ως μερικά αυτόνομο σύστημα.
Πώς λειτουργεί το φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in ;
Στο φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in η ενέργεια που «παράγεται» από τα Φωτοβολταϊκά προορίζεται αποκλειστικά για ιδιοκατανάλωση και δεν δίνεται η δυνατότητα «αποθήκευσης» στο δίκτυο για μελλοντική κατανάλωση όπως στη περίπτωση του net metering, έτσι στις περισσότερες των περιπτώσεων η ενέργεια που παράγεται σπάνια μπορεί να καταναλωθεί εκείνη τη στιγμή και επομένως κρίνεται απαραίτητη η εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης με συστοιχία μπαταριών ώστε να αποθηκευτεί η περίσσεια ενέργειας για μελλοντική χρήση.
Ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μηδενικός μετά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού zero feed in ;
Όπως και στην περίπτωση του net metering ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μειωμένος έως και 80% (1) αλλά δεν θα είναι μηδενικός αφού είναι σχεδόν αδύνατη η πλήρης κάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας από το φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in, παρακάτω αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ένα φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in δεν σχεδιάζεται ώστε να καλύπτει το σύνολο της ενέργειας του καταναλωτή.
(1) Η μείωση έως και 80% αφορά τα κόστη που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια δηλαδή το κόστος προμήθειας ( Χρεώσεις Α) και το κόστος ρυθμιζόμενων χρεώσεων (Β), δεν λαμβάνονται οι λοιπές εισπράξεις που συμπεριλαμβάνεται στο λογαριασμό όπως δημοτικά τέλη , δημοτικοί φόροι, ΤΑΠ , καθώς δεν αποτελούν χρεώσεις ενέργειας και πληρούνται ακόμα και στις περιπτώσεις που το ακίνητο δεν διαθέτει σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Μπορώ να καλύψω 100% της ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in ;
Πρακτικά είναι αδύνατη η κάλυψη του συνόλου της ετήσιας ενέργειας που καταναλώνεται, από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in, αυτό συμβαίνει καθώς το φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in σχεδιάζεται ώστε να αποφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος στον καταναλωτή, η σχεδίαση ενός συστήματος zero feed in με σκοπό να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του καταναλωτή θα είχε ως αποτέλεσμα ένα αρκετά μεγαλύτερο σύστημα χωρίς όφελος για τον καταναλωτή αφού το αρχικό κόστος εγκατάστασης δεν θα ήταν αποσβεσιμο(1), δηλαδή πρακτικά τα αρχικά χρήματα που επένδυσε για την εγκατάσταση του συστήματος δεν θα εξοικονομούνταν από την μείωση των λογαριασμών καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας του συστήματος.
(1) τα παραπάνω αφορούν εκτιμήσεις λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τιμές ενέργειας και κόστους εγκατάστασης
Σε πόσο χρόνο γίνεται η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος Zero feed in ;
Λαμβάνονται υπόψη την μέση τιμή ηλεκτρική ενέργειας του τελευταίου εξαμήνου (ΣΕΠ 2022 – ΦΕΒ 2023) καθώς και το τιμολόγιο των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος απόσβεση για τα οικιακά συστήματα με υψηλής ποιότητας εξοπλισμό επώνυμων κατασκευαστών είναι περίπου 8 έτη, η λήψη επιδότησης για την εγκατάσταση του συστήματος θα μειώσει σημαντικά το χρόνο απόσβεσης της επένδυσης, ενώ όσο ανεβαίνουν οι τιμές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τόσο θα μειώνεται ο χρόνος απόσβεσης.
Με το σύστημα zero feed in μπορώ να αποκοπώ από δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και τους λογαριασμούς ;
Όχι καθώς το σύστημα zero feed in αποτελεί ένα on-grid φωτοβολταϊκό σύστημα, δηλαδή ο καταναλωτής (εγκατάσταση) παραμένει συνδεδεμένος στο δίκτυο. Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί back-up πηγή για τον καταναλωτή στις περιπτώσεις που η ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό ή είναι αποθηκευμένη στις μπαταρίες δεν επαρκεί, όπως στις περιπτώσεις συνεχόμενων ημερών χωρίς ηλιοφάνεια.
Είναι προτιμότερη η εγκατάσταση ενός πλήρως αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος αντί του φωτοβολταϊκού συστήματος zero feed in ;
Η εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος off-grid δηλαδή η πλήρη αποκοπή της εγκατάστασης από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί στην εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος και ενός συστήματος αποθήκευσης μπαταριών σημαντικά μεγαλύτερο από ότι το φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in, καθώς το αυτόνομο σύστημα θα πρέπει να καλύψει κάθε πιθανή ζήτηση ισχύος καθώς και το σύνολο της ενέργειας που μπορεί να απαιτηθεί για συνεχόμενες μέρες χωρίς παραγωγή λόγω ημερών χωρίς ηλιοφάνεια , εν αντιθέσει με το φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in όπου οι παραπάνω περιπτώσεις καλύπτονται από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον στις περιπτώσεις των αυτόνομων φωτοβολταικών είναι απαραίτητη η εγκατάσταση εφεδρικού ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (γεννήτρια) για να καλύψει παρατεταμένες ημέρες χωρίς παραγωγής λόγω ημερών χωρίς ηλιοφάνεια που δεν είχαν προβλεφθεί ή λόγω βλάβης του φωτοβολταϊκού συστήματος.
Τέλος η εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος εγκαθίσταται μόνο σε περιπτώσεις απομακρυσμένων από το δίκτυο ακινήτων όπου είναι αδύνατη η σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ή το κόστος για την σύνδεσης είναι αρκετά υψηλό.
Το zero feed in προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία από το σύστημα net metering ;
Το σύστημα zero feed in μπορεί να πετύχει σημαντική εξοικονόμηση παρόμοια με αυτή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος net metering , ωστόσο το net metering αποτελεί την βέλτιστη επιλογή καθώς αποτελεί οικονομικότερο σύστημα χωρίς ανάγκη εγκατάστασης μπαταριών. Το φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in εγκαθίσταται σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος net metering λόγω περιορισμών του δικτύου, δηλαδή στις περιπτώσεις όπου το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έχει χαρακτηριστεί ως “κορεσμένο”, όπως στην περίπτωση της Ρόδου.
Με το zero feed in θα έχω ηλεκτροδότηση σε περίπτωση διακοπής ;
Με ένα σύστημα zero feed in με μπαταρία o καταναλωτής μπορεί να έχει αυτονομία δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο δεν θα αφορά το σύνολο της εγκατάστασης καθώς υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ισχύος, δηλαδή σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού θα μπορούσε να συνεχίσει να έχει φωτισμό καθώς και κάποιες συσκευές όπως το ψυγείο και ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά δεν θα μπορεί να τροφοδοτεί ενεργοβόρες συσκευές όπως ο ηλεκτρικός φούρνος ή το πλυντήριο ρούχων.
Σημείωση : στις περιπτώσεις όπου επιλεχθεί να υπάρχει αυτονομία σε περίπτωση διακοπής, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις στον πίνακα του καταναλωτή ώστε σε περίπτωση διακοπής να διασφαλιστεί ότι δεν θα ενεργοποιηθούν συσκευές μεγάλης ισχύος.
Τι χώρος απαιτείται για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος zero feed in ;
Η επιφάνεια που απαιτείται είναι ανάλογη της ισχύος του φωτοβολταϊκού συστήματος που θα εγκατασταθεί ενδεικτικά για μία κατοικία επιφάνεια που απαιτείται είναι περίπου 25–40m2, ενώ για μία επιχείρηση υψηλών καταναλώσεων η επιφάνεια μπορεί να ξεπεράσει τα 1,000m2.
Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού μπορεί να πραγματοποιηθεί επί κτιρίου (στέγη, ταράτσα, δώμα) ή επί εδάφους.
Απαιτείται μπαταρία σε ένα σύστημα zero feed in ;
Σε ένα σύστημα zero feed in δεν είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μπαταριών για τη λειτουργία του. Ωστόσο στις περισσότερες των περιπτώσεων η εγκατάσταση μπαταριών αυξάνει την ωφέλεια για τον χρήστη όπως για παράδειγμα στις οικιακές εφαρμογές.
Παράδειγμα 1 : σε μία οικιακή εφαρμογή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού zero feed in χωρίς μπαταρία θα προσφέρει εξοικονόμηση περίπου 25% – 30%, αντίθετα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με μπαταρία θα προσφέρει εξοικονόμηση έως και 80%.
Παράδειγμα 2 : Εγκατάσταση συστήματος zero feed in σε χώρους γραφείων, σε αυτή την περίπτωση η εγκατάσταση χωρίς σύστημα αποθήκευσης (μπαταρίες) θα μπορούσε να προσφέρει εξοικονόμηση έως και 60% αφού συνήθως τα φορτία είναι σταθερά και το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωση συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ηλιοφάνειας , σε αυτή τη περίπτωση η εγκατάσταση μπαταριών θα επιτύγχανε εξοικονόμηση της τάξης του 80% και επομένως μπορεί να κριθεί ως μη σκόπιμη η εγκατάσταση μπαταριών με σκοπό την κάλυψη επιπλέον κατανάλωσης.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγείται εξατομικευμένη ανάλυση των ενεργειακών αναγκών του καταναλωτή καθώς και τεχνοοικονομική μελέτη κόστους οφέλους ώστε να κριθεί τι είναι κατάλληλο για εφαρμογή.
Ποιο το μέγεθος της μπαταρία που απαιτείται για το σύστημα ;
Σε κάθε σύστημα υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας, το μέγεθος των μπαταριών εξαρτάται από την ενέργεια που καταναλώνεται εκτός των ωρών ηλιοφάνειας, έτσι καταναλωτές με την ίδια συνολική κατανάλωση ενέργειας μέσα στο έτος μπορεί να έχουν διαφορετική ανάγκη για αποθήκευση.
Στατιστικά για ένα οικιακό καταναλωτή με ετήσιες ανάγκες περίπου 9,000kWh, απαιτείται εγκατάσταση μπαταρίας χωρητικότητας 10kWh – 12kWh(1) για την κάλυψη 70% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας, η επιδίωξη κάλυψης μεγαλύτερου ποσοστού φορτίου μπορεί να είναι οικονομικά ασύμφορη αφού για παράδειγμα για την κάλυψη επιπλέον φορτίου 10% ,δηλαδή για σύνολο κάλυψης 80% της ετήσιας ζήτησης θα απαιτούνται διπλάσιο μέγεθος μπαταριών.
(1) Αφορά σε μπαταρία τύπου LiFePO4 με μέγιστο βάθος εκφόρτωσης 80%
Ποια η διάρκεια ζωής των μπαταριών ;
Σήμερα πολύ κατασκευαστές συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών προσφέρουν ποικιλία επιλογών ποιοτικών και τεχνικών χαρακτηριστικών με διαφορετική διάρκεια ζωής. Ωστόσο οι μπαταριές LiFePO4 ή LFP (Μπαταρίες Λίθιου Φωσφορικού άλατος σιδήρου) υπερτερούν έναντι των κλασσικών μπαταριών Λίθιου ή άλλων τύπων μπαταριών. Υπάρχουν κατασκευαστές που προσφέρουν μπαταρίες με 10ετή εγγύηση και διάρκεια ζωής πάνω από 5000 κύκλους φόρτισης(1) πράγμα που σημαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων διάρκεια μεγαλύτερη των 15 ετών(2)
(1) Με μεσοσταθμικό βάθος εκφόρτωσης 50%
(2) Λαμβάνοντας υπόψη 330 κύκλους φόρτισης/ εκφόρτωσης ετησίως.
Που μπορούν να εγκατασταθούν οι μπαταρίες ;
Πλέον οι κατασκευαστές παρέχουν λύσεις τόσο για εσωτερική, όσο και εξωτερική τοποθέτηση, σε κάθε περίπτωση προτείνεται να εγκαθίσταται σε μέρος προστατευμένο από τα καιρικά φαινόμενα καθώς και από ελεύθερη πρόσβαση ατόμων.
Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ή έκρηξης των μπαταριών ;
Αρχικά το υλικό κατασκευής των μπαταριών LiFePO4 είναι άκαυστο μη αναφλέξιμο, επιπλέον κατά την λειτουργία των μπαταριών LiFePO4 ή LFP δεν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, ενώ λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία από πιθανή δυσλειτουργία (πχ βραχυκύκλωμα ή υπερφόρτωση) και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει κανένα κίνδυνος πυρκαγιάς ή έκρηξης.
Απαιτείται αερισμός – εξαερισμός του χώρου στον οποίο θα εγκατασταθούν οι μπαταρίες ;
Κατά την λειτουργία της μπαταρίας με LiFePO4 δεν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, ούτε εγχέονται εκπομπές αεριών οποιοδήποτε είδους και επομένως δεν απαιτείται κάποιου είδους αερισμός – εξαερισμός.
Αερισμός – Εξαερισμός απαιτείται μόνο σε περιπτώσεις που ο χώρος λόγω άλλων παραγόντων (όπως ηλιακή ακτινοβολία) αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες.
Γιατί επιλέγονται μπαταρίες LiFePO4 ή LFP ;
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η χημική σύνθεση των μπαταριών LiFePO4 αποτελεί ένα ασφαλές προϊόν τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία και δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο πυρκαγιάς ή ανάφλεξης. Επιπλέον αποτελούν μπαταριές με μακρά διάρκεια ζωής έως και πάνω από 15 έτη και με μεγάλη πυκνότητα ισχύος και ως εκ τούτου απαιτούν ελάχιστο χώρο, ενώ χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση. Όλα τα παραπάνω κάνουν ιδανική την επιλογή των μπαταριών LiFePO4 αφού υπερτερούν έναντι των κλασικών μπαταριών ιόντων Λίθιου ή άλλων τύπων μπαταριών.
Μπορώ να λάβω χρηματοδότηση (δάνειο) για να υλοποιήσω την επένδυση ;
Ναι, σχεδόν όλες οι τράπεζες παρέχουν πακέτα χρηματοδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων, με ευνοϊκά επιτόκια και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Μπορείτε να απευθυνθείτε στην συνεργαζόμενη με εσάς τράπεζα για περισσότερες πληροφορίες ή να αναλάβουμε όλη την διαδικασία εμείς για εσάς.
Υπάρχει επιδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων zero feed in ;
Αναμένεται επιδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων τόσο σε κατοικίες όσο και σε επιχειρήσεις εντός του 2023, τα ποσοστά επιδότησή εκτιμάται ότι θα φτάνουν έως και 60% ειδικά για συστήματα φωτοβολταικών που συνδυάζονται με μπαταρίες όπως τα Φωτοβολταϊκά συστήματα zero feed in.
Εγγράψου στο ενημερωτικό newsletter και θα σε ενημερώσουμε όταν η επιδότηση είναι διαθέσιμη.
Το zero feed in αφορά σε ένα on-grid φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής (ιδιοκατανάλωσης) όπως και στη περίπτωση του net metering, διαφέρει στο ότι το zero feed in σχεδιάζεται ώστε η ενέργεια που παράγεται να μην εγχέεται στο δίκτυο προς ενεργειακό συμψηφισμό όπως συμβαίνει στην περίπτωση του net metering, για το λόγο αυτό μπορεί να αναφέρεται και ως φωτοβολταϊκό σύστημα χωρίς έγχυση ενέργειας στο δίκτυο ή φωτοβολταϊκό μηδενικής έγχυσης.
Αποτελεί ιδανική λύση για την μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο οικιακών όσο και επαγγελματικών καταναλωτών σε περιοχές όπου το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί «κορεσμένο», όπως στη περίπτωση της Ρόδου.
Εναλλακτικά μπορεί να αναφέρεται ως zero export φωτοβολταϊκό σύστημα ή export limitation φωτοβολταϊκό σύστημα ή ακόμα και υβριδικό φωτοβολταϊκό σύστημα λόγω του ότι συνήθως συνδυάζεται με μπαταριές και λειτουργεί ως μερικά αυτόνομο σύστημα.
Στο φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in η ενέργεια που «παράγεται» από τα Φωτοβολταϊκά προορίζεται αποκλειστικά για ιδιοκατανάλωση και δεν δίνεται η δυνατότητα «αποθήκευσης» στο δίκτυο για μελλοντική κατανάλωση όπως στη περίπτωση του net metering, έτσι στις περισσότερες των περιπτώσεων η ενέργεια που παράγεται σπάνια μπορεί να καταναλωθεί εκείνη τη στιγμή και επομένως κρίνεται απαραίτητη η εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης με συστοιχία μπαταριών ώστε να αποθηκευτεί η περίσσεια ενέργειας για μελλοντική χρήση.
Όπως και στην περίπτωση του net metering ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μειωμένος έως και 80% (1) αλλά δεν θα είναι μηδενικός αφού είναι σχεδόν αδύνατη η πλήρης κάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας από το φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in, παρακάτω αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ένα φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in δεν σχεδιάζεται ώστε να καλύπτει το σύνολο της ενέργειας του καταναλωτή.
(1) Η μείωση έως και 80% αφορά τα κόστη που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια δηλαδή το κόστος προμήθειας ( Χρεώσεις Α) και το κόστος ρυθμιζόμενων χρεώσεων (Β), δεν λαμβάνονται οι λοιπές εισπράξεις που συμπεριλαμβάνεται στο λογαριασμό όπως δημοτικά τέλη , δημοτικοί φόροι, ΤΑΠ , καθώς δεν αποτελούν χρεώσεις ενέργειας και πληρούνται ακόμα και στις περιπτώσεις που το ακίνητο δεν διαθέτει σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρακτικά είναι αδύνατη η κάλυψη του συνόλου της ετήσιας ενέργειας που καταναλώνεται, από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in, αυτό συμβαίνει καθώς το φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in σχεδιάζεται ώστε να αποφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος στον καταναλωτή, η σχεδίαση ενός συστήματος zero feed in με σκοπό να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του καταναλωτή θα είχε ως αποτέλεσμα ένα αρκετά μεγαλύτερο σύστημα χωρίς όφελος για τον καταναλωτή αφού το αρχικό κόστος εγκατάστασης δεν θα ήταν αποσβεσιμο(1), δηλαδή πρακτικά τα αρχικά χρήματα που επένδυσε για την εγκατάσταση του συστήματος δεν θα εξοικονομούνταν από την μείωση των λογαριασμών καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας του συστήματος.
(1) τα παραπάνω αφορούν εκτιμήσεις λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τιμές ενέργειας και κόστους εγκατάστασης
Λαμβάνονται υπόψη την μέση τιμή ηλεκτρική ενέργειας του τελευταίου εξαμήνου (ΣΕΠ 2022 – ΦΕΒ 2023) καθώς και το τιμολόγιο των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος απόσβεση για τα οικιακά συστήματα με υψηλής ποιότητας εξοπλισμό επώνυμων κατασκευαστών είναι περίπου 8 έτη, η λήψη επιδότησης για την εγκατάσταση του συστήματος θα μειώσει σημαντικά το χρόνο απόσβεσης της επένδυσης, ενώ όσο ανεβαίνουν οι τιμές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τόσο θα μειώνεται ο χρόνος απόσβεσης.
Όχι καθώς το σύστημα zero feed in αποτελεί ένα on-grid φωτοβολταϊκό σύστημα, δηλαδή ο καταναλωτής (εγκατάσταση) παραμένει συνδεδεμένος στο δίκτυο. Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί back-up πηγή για τον καταναλωτή στις περιπτώσεις που η ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό ή είναι αποθηκευμένη στις μπαταρίες δεν επαρκεί, όπως στις περιπτώσεις συνεχόμενων ημερών χωρίς ηλιοφάνεια.
Η εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος off-grid δηλαδή η πλήρη αποκοπή της εγκατάστασης από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί στην εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος και ενός συστήματος αποθήκευσης μπαταριών σημαντικά μεγαλύτερο από ότι το φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in, καθώς το αυτόνομο σύστημα θα πρέπει να καλύψει κάθε πιθανή ζήτηση ισχύος καθώς και το σύνολο της ενέργειας που μπορεί να απαιτηθεί για συνεχόμενες μέρες χωρίς παραγωγή λόγω ημερών χωρίς ηλιοφάνεια , εν αντιθέσει με το φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in όπου οι παραπάνω περιπτώσεις καλύπτονται από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον στις περιπτώσεις των αυτόνομων φωτοβολταικών είναι απαραίτητη η εγκατάσταση εφεδρικού ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (γεννήτρια) για να καλύψει παρατεταμένες ημέρες χωρίς παραγωγής λόγω ημερών χωρίς ηλιοφάνεια που δεν είχαν προβλεφθεί ή λόγω βλάβης του φωτοβολταϊκού συστήματος.
Τέλος η εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος εγκαθίσταται μόνο σε περιπτώσεις απομακρυσμένων από το δίκτυο ακινήτων όπου είναι αδύνατη η σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ή το κόστος για την σύνδεσης είναι αρκετά υψηλό.
Το σύστημα zero feed in μπορεί να πετύχει σημαντική εξοικονόμηση παρόμοια με αυτή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος net metering , ωστόσο το net metering αποτελεί την βέλτιστη επιλογή καθώς αποτελεί οικονομικότερο σύστημα χωρίς ανάγκη εγκατάστασης μπαταριών. Το φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in εγκαθίσταται σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος net metering λόγω περιορισμών του δικτύου, δηλαδή στις περιπτώσεις όπου το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έχει χαρακτηριστεί ως “κορεσμένο”, όπως στην περίπτωση της Ρόδου.
Με ένα σύστημα zero feed in με μπαταρία o καταναλωτής μπορεί να έχει αυτονομία δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο δεν θα αφορά το σύνολο της εγκατάστασης καθώς υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ισχύος, δηλαδή σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού θα μπορούσε να συνεχίσει να έχει φωτισμό καθώς και κάποιες συσκευές όπως το ψυγείο και ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά δεν θα μπορεί να τροφοδοτεί ενεργοβόρες συσκευές όπως ο ηλεκτρικός φούρνος ή το πλυντήριο ρούχων.
Σημείωση : στις περιπτώσεις όπου επιλεχθεί να υπάρχει αυτονομία σε περίπτωση διακοπής, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις στον πίνακα του καταναλωτή ώστε σε περίπτωση διακοπής να διασφαλιστεί ότι δεν θα ενεργοποιηθούν συσκευές μεγάλης ισχύος.
Η επιφάνεια που απαιτείται είναι ανάλογη της ισχύος του φωτοβολταϊκού συστήματος που θα εγκατασταθεί ενδεικτικά για μία κατοικία επιφάνεια που απαιτείται είναι περίπου 25–40m2, ενώ για μία επιχείρηση υψηλών καταναλώσεων η επιφάνεια μπορεί να ξεπεράσει τα 1,000m2.
Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού μπορεί να πραγματοποιηθεί επί κτιρίου (στέγη, ταράτσα, δώμα) ή επί εδάφους.
Σε ένα σύστημα zero feed in δεν είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μπαταριών για τη λειτουργία του. Ωστόσο στις περισσότερες των περιπτώσεων η εγκατάσταση μπαταριών αυξάνει την ωφέλεια για τον χρήστη όπως για παράδειγμα στις οικιακές εφαρμογές.
Παράδειγμα 1 : σε μία οικιακή εφαρμογή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού zero feed in χωρίς μπαταρία θα προσφέρει εξοικονόμηση περίπου 25% – 30%, αντίθετα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με μπαταρία θα προσφέρει εξοικονόμηση έως και 80%.
Παράδειγμα 2 : Εγκατάσταση συστήματος zero feed in σε χώρους γραφείων, σε αυτή την περίπτωση η εγκατάσταση χωρίς σύστημα αποθήκευσης (μπαταρίες) θα μπορούσε να προσφέρει εξοικονόμηση έως και 60% αφού συνήθως τα φορτία είναι σταθερά και το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωση συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ηλιοφάνειας , σε αυτή τη περίπτωση η εγκατάσταση μπαταριών θα επιτύγχανε εξοικονόμηση της τάξης του 80% και επομένως μπορεί να κριθεί ως μη σκόπιμη η εγκατάσταση μπαταριών με σκοπό την κάλυψη επιπλέον κατανάλωσης.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγείται εξατομικευμένη ανάλυση των ενεργειακών αναγκών του καταναλωτή καθώς και τεχνοοικονομική μελέτη κόστους οφέλους ώστε να κριθεί τι είναι κατάλληλο για εφαρμογή.
Σε κάθε σύστημα υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας, το μέγεθος των μπαταριών εξαρτάται από την ενέργεια που καταναλώνεται εκτός των ωρών ηλιοφάνειας, έτσι καταναλωτές με την ίδια συνολική κατανάλωση ενέργειας μέσα στο έτος μπορεί να έχουν διαφορετική ανάγκη για αποθήκευση.
Στατιστικά για ένα οικιακό καταναλωτή με ετήσιες ανάγκες περίπου 9,000kWh, απαιτείται εγκατάσταση μπαταρίας χωρητικότητας 10kWh – 12kWh(1) για την κάλυψη 70% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας, η επιδίωξη κάλυψης μεγαλύτερου ποσοστού φορτίου μπορεί να είναι οικονομικά ασύμφορη αφού για παράδειγμα για την κάλυψη επιπλέον φορτίου 10% ,δηλαδή για σύνολο κάλυψης 80% της ετήσιας ζήτησης θα απαιτούνται διπλάσιο μέγεθος μπαταριών.
(1) Αφορά σε μπαταρία τύπου LiFePO4 με μέγιστο βάθος εκφόρτωσης 80%
Σήμερα πολύ κατασκευαστές συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών προσφέρουν ποικιλία επιλογών ποιοτικών και τεχνικών χαρακτηριστικών με διαφορετική διάρκεια ζωής. Ωστόσο οι μπαταριές LiFePO4 ή LFP (Μπαταρίες Λίθιου Φωσφορικού άλατος σιδήρου) υπερτερούν έναντι των κλασσικών μπαταριών Λίθιου ή άλλων τύπων μπαταριών. Υπάρχουν κατασκευαστές που προσφέρουν μπαταρίες με 10ετή εγγύηση και διάρκεια ζωής πάνω από 5000 κύκλους φόρτισης(1) πράγμα που σημαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων διάρκεια μεγαλύτερη των 15 ετών(2)
(1) Με μεσοσταθμικό βάθος εκφόρτωσης 50%
(2) Λαμβάνοντας υπόψη 330 κύκλους φόρτισης/ εκφόρτωσης ετησίως.
Πλέον οι κατασκευαστές παρέχουν λύσεις τόσο για εσωτερική, όσο και εξωτερική τοποθέτηση, σε κάθε περίπτωση προτείνεται να εγκαθίσταται σε μέρος προστατευμένο από τα καιρικά φαινόμενα καθώς και από ελεύθερη πρόσβαση ατόμων.
Αρχικά το υλικό κατασκευής των μπαταριών LiFePO4 είναι άκαυστο μη αναφλέξιμο, επιπλέον κατά την λειτουργία των μπαταριών LiFePO4 ή LFP δεν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, ενώ λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία από πιθανή δυσλειτουργία (πχ βραχυκύκλωμα ή υπερφόρτωση) και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει κανένα κίνδυνος πυρκαγιάς ή έκρηξης.
Κατά την λειτουργία της μπαταρίας με LiFePO4 δεν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, ούτε εγχέονται εκπομπές αεριών οποιοδήποτε είδους και επομένως δεν απαιτείται κάποιου είδους αερισμός – εξαερισμός.
Αερισμός – Εξαερισμός απαιτείται μόνο σε περιπτώσεις που ο χώρος λόγω άλλων παραγόντων (όπως ηλιακή ακτινοβολία) αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η χημική σύνθεση των μπαταριών LiFePO4 αποτελεί ένα ασφαλές προϊόν τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία και δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο πυρκαγιάς ή ανάφλεξης. Επιπλέον αποτελούν μπαταριές με μακρά διάρκεια ζωής έως και πάνω από 15 έτη και με μεγάλη πυκνότητα ισχύος και ως εκ τούτου απαιτούν ελάχιστο χώρο, ενώ χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση. Όλα τα παραπάνω κάνουν ιδανική την επιλογή των μπαταριών LiFePO4 αφού υπερτερούν έναντι των κλασικών μπαταριών ιόντων Λίθιου ή άλλων τύπων μπαταριών.
Ναι, σχεδόν όλες οι τράπεζες παρέχουν πακέτα χρηματοδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων, με ευνοϊκά επιτόκια και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Μπορείτε να απευθυνθείτε στην συνεργαζόμενη με εσάς τράπεζα για περισσότερες πληροφορίες ή να αναλάβουμε όλη την διαδικασία εμείς για εσάς.
Αναμένεται επιδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων τόσο σε κατοικίες όσο και σε επιχειρήσεις εντός του 2023, τα ποσοστά επιδότησή εκτιμάται ότι θα φτάνουν έως και 60% ειδικά για συστήματα φωτοβολταικών που συνδυάζονται με μπαταρίες όπως τα Φωτοβολταϊκά συστήματα zero feed in.
Εγγράψου στο ενημερωτικό newsletter και θα σε ενημερώσουμε όταν η επιδότηση είναι διαθέσιμη.